Symbole Fuerteventury.

W dzisiejszym wpisie opisuje kilka charakterystycznych punktów, produktów i zwierząt, z którymi kojarzy się Fuerteventura. Będąc na najstarszej wyspie archipelagu nie trudno ich nie zauważyć. Co jest symbolem Fuerteventury? Odpowiedź znajdziesz we wpisie.

Wszechobecne wiatraki i gofio.

Po pierwsze wiatraki. Różne konstrukcje można spotkać na całej wyspie. W miejscowości Antigua znajdziemy odrestaurowany młyn Molino de Antigua (godziny otwarcia pod linkiem: Museo Queso Majorero), w którym możemy przyjrzeć się konstrukcji wiatraka, a także skosztować tradycyjnej potrawy kanaryjskiej, czyli gofio.

Podstawowy przepis na gofio jest bardzo prosty. Wystarczy mąka, czyli gofio, mleko, według upodobań, może być odzwierzęce lub roślinne, do tego cukier, miód lub inna substancja słodząca. Wszystko razem mieszamy i dowolnie formujemy. Mogą być kulki, może być rolada. By uatrakcyjnić smakołyk, można dodać orzechów, bakalii lub innych dodatków, które lubimy. Inne tradycyje przepisy znajdziesz na stronie producenta kanaryjskiej mąki: Gofio La Pina.

Pierwsi przywódcy FuerteventuryAyos i Guize.

Posągi Ayos i Guize, czyli pierwszych przywódców wyspy możemy podziwiać przy jednym z punktów widokowych. Ayos władał królestwem Gandia, a Guize królestwem Maxarota. W 1404 roku zaatakowani zostali przez francuskiego odkrywcę Jeana de Béthencourta. Ponieważ Fuerteventura była wyspą półpustynną i mało zamieszkaną francuzowi bardzo łatwo przyszło podbicie wyspy, w wyniku czego 1405 roku dwaj władcy przyjęli chrzest.

A teraz mniej poważnie: miejscowa legenda głosi, iż odwiedzający wyspę chwytając przywódców wyspy za przyrodzenie, obdarzeni zostaną pełnią szczęścia i powrócą na wyspę. Ciekawe kto był twórcą tejże myśli. Koordynaty i wskazówki dojazdu pod linkiem: Visita Fuerteventura.

Skarb Fuerteventury. Aloes.

Z tej roślinki wytwarzane są kosmetyki na wyspie. Zastosowań, działań wpływających korzystnie na cerę jest mnóstwo. Wartościowe kosmetyki możemy dostać praktycznie w każdym sklepie. Istnieją na wyspie też fabryki, które oferują wycieczki, w których zobaczymy, jak produkowane są specyfiki z aloesu. Działają przy nich sklepy, w których można zaopatrzyć się w kosmetyki. Jest ich dość sporo na wyspie, dlatego podaję stronę z adresami i mapą fabryk, sklepów i farm zajmujących się aloesem na wyspie: Aloe Vera na wyspie.

Żwawe Wiewiórki.

Tak, wiem, wiewiórki nie są symbolem Fuerteventury. Jaszczurki mają zaszczyt być reprezentacyjnym gatunkiem wyspy. Będąc na wyspie, nie udało mi się zobaczyć jaszczurki, ale za to sporo płochliwych, szybkich i ciekawskich  wiewiórek. Przybierały różne pozy, czekając na smakołyki.

Wiewiórki przez mieszkańców uważane są za szkodniki, więc nie mają pozytywnej opinii wśród miejscowych. Jednak  dla mnie, wyspa nie kojarzy się z jaszczurką, a właśnie z tym miłym zwierzątkiem. Może prawdziwym symbolem Fuerteventury powinny być wiewiórki?

Kozy i ser.

Następnym zwierzątkiem w zestawieniu jest koza. Na wyspie jest często spotykanym zwierzęciem. Fuerteventurę przemierzają dzikie stada kóz. Na wyspie popularne są smakowite sery kozie. Sery nie mają długich terminów przydatności. Być może brak konserwantów jest sekretem wspaniałego smaku koziego sera. Kóz na Fuerteventurze jest więcej niż mieszkańców. Na wyspie jest sporo farm, w ktorych można zakupić świeży ser, podaję link do farmy, w której byłam: Finca Pepe.

Dżem z kaktusa z Fuerteventury.

Mazidło z owoców kaktusa jest idealnym dodatkiem do kanaryjskiego sera. Dżem to zdecydowanie mój faworyt. W smaku jest lekko słodki, ale nie mdły, delikatny, o gęstej konsystencji i mieniącym się kolorze ciemnej czerwieni. Polecam przynajmniej raz spróbować tego specyfiku. Na zdjęciu owoce, z których wytwarza się dżem.

 

8 komentarze(y) Dodaj komentarz
    1. Gofio to najłatwiej tłumacząc mąka, (specjalny rodzaj – który przed zmieleniem praży się, dzięki temu uzyskuje brązowy kolor) a która była podstawą w żywieniu rdzennych mieszkańców. Do dziś na Kanarach przetrwała tradycja jej spożywania, jako dodatków do przeróżnych potraw, deserów. Najprostszy deser jaki można zrobić z gofio: Gofio+ciepła woda + cukier/miód+ bakalie – dokładnie mieszamy, ugniatamy aż powstanie kulka ciasta – wtedy formujemy – kroimy i gotowe – smaczne, sycące i niepowtarzalne w smaku. Oczywiście istnieją przeróżne warcjacje dotyczące deserów wyrabianych z gofio.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *